Avdelningen ansvarar för samordning och utveckling av arbetet med ett samlat svenskt genomförande av EU:s ramdirektiv för vatten och EU:s havsmiljödirektiv samt för utveckling och införande av en svensk havsplanering och andra maritima frågor.
Utredare
(Klicka för mer information)
Johanna - berätta lite om dig själv och din roll på HaV?
- Jag har varit på HaV i snart 4 år, började jobba extra som konsult och idag arbetar jag inom en övergripande avdelning och min roll som handläggare är mångsidig. Jobbet innebär i stort sett att utveckla processer och att effektivisera, att se till att myndighetens medel hanteras på bästa sätt och att interna och externa processer genomförs effektivt. Jag jobbar även med samordning och handläggning av medfinansiering av EU-projekt.
Jag har turen att ha hittat ett jobb som passar mig och min bakgrund, i min utbildning har jag både miljö, ekonomi och management, vilket är precis det jag jobbar med i dag. För mig är det viktigt att se att vi kommer framåt i jobbet och att man också kan ha en personlig utveckling i jobbet, säger Johanna.
Ingen dag är den andra lik
- Det bästa med mitt jobb är att det är mycket på gång och att man inte alltid vet vad som kommer att hända, det är stimulerande att veta när man går till jobbet på morgonen.
I det ena ögonblicket jobbar jag med att utveckla processer och i nästa ögonblick pratar jag ekonomi. Ytterligare en fördel är att få jobba med att integrera de interna processerna med de externa.
Ett viktigt verktyg
- Det är givande att kunna jobba övergripande med att kunna effektivisera och utveckla processer för att få ett så bra flöde som möjligt, lösningar till effektivisering för processer som spänner över ett brett område blir ett viktigt verktyg för många.
Vänskaplig arbetskultur
- Att jag har spännande och varierande arbetsuppgifter och att jag har goa kollegor, och det har jag, de gör ju vardagen både utvecklande och rolig. HaV har en vänskaplig arbetskultur, det underlättar också när man har viktiga uppdrag, att det är mer avspänt, jag får energi av att det händer saker och av mina medarbetare, säger Johanna.
Jobb som gör nytta
- En annan bra sak med mitt jobb är att även om den mesta verksamheten är nationell så har jag många regionala kontakter via länsstyrelser och lokala verksamheter som till exempel vattenbruksvårdare. Det är till exempel kul att få träffa dem och få se hur jobbet gör konkret nytta i samhället.
Just nu jobbar vi hårt med återrapportering om vad som åtgärdats tillbaka till regeringen, det är också motiverande, att se hur mycket vi faktiskt gör. Det är som sagt mycket som händer och det ska blir spännande att se vad de kommande åren innebär för mig och för verksamheten, HaV:s uppdrag och miljöfrågor är ständigt på tapeten, säger Johanna.
Fakta
Namn Johanna Conradsson
Titel: Handläggare
Ålder: 28
Bor: Göteborg
Utbildning: Samhällsvetenskapligt miljövetarprogram, SMIL, med inriktning mot ekonomi
Det bästa med HaV: - Att jag har spännande och varierande arbetsuppgifter och att jag har goa kollegor, de gör vardagen både utvecklande och rolig.
Utredare
(Klicka för mer information)
När jag möter upp Susanna Hogdin sitter hon och väntar på att Havs- och vattenmyndighetens, generaldirektör, Jakob Granit, ska komma till sitt kontor.
- Jag måste få en påskrift på ett dokument innan han börjar sitt möte, säger hon.
Under tiden vi väntar berättar Susanna att hon arbetar som utredare med frågor som handlar om dricksvatten. Ett ämne som är extra aktuellt efter den nederbördsfattiga perioden från hösten 2015 till sommaren 2017, då stora delar av Sverige upplevt vattenbrist. Hav:s ansvar inom området gäller framförallt råvattnet, det vill säga det vatten som används för att producera dricksvatten.
- Vattenbristen har gjort att mitt område blivit extra uppmärksammat den senaste tiden. Det kommer bland annat nya uppdrag från regeringen och länsstyrelserna har fått utökade anslag och önskar mer stöttning från HaV. Just nu håller vi på att rekrytera och jag ser fram emot att snart få två nya kollegor. Det finns massor med nytta att göra!, säger Susanna och skrattar.
Håller koll på risker och trender
Arbetet är varierande och innebär både att genomföra övergripande analysarbete kring miljötillståndet i våra vattentäkter, men också konkret metodutveckling hur de problem som identifierats ska hanteras och lösas. Arbetet förutsätter en bred samverkan med många andra aktörer såsom universitet och lärosäten, myndigheter med närliggande uppdrag och VA-branschen.
- Att ha bra externa relationer är viktigt, berättar Susanna.
Brett fält och komplexa frågor
Att arbeta som utredare på HaV innebär ofta att man har ett brett fält med många olika komplexa frågor, som berör väldigt många.
- Ofta finns det många olika perspektiv på våra frågor och det är en utmaning. Men det är ju också en av anledningarna till att mitt jobb är så kul! Jag känner aldrig att jag har tråkigt på jobbet, fortsätter hon.
Havs- och vattenmyndigheten fick under sommaren 2017 i uppdrag av regeringen att analysera om det är möjligt och lämpligt att använda generella föreskrifter för att begränsa vattenuttag för att på det sättet motverka att vattenbrist uppkommer – en slags ransonering. Resultatet från arbetet har precis slutredovisats till miljö- och energidepartementet .
- Som utredare för Havs- och vattenmyndigheten får man insyn i många olika nivåer i samhället.. Jag har till exempel suttit som expert i den statliga utredningen ”En trygg dricksvattenförsörjning”. Där tittade vi på lagstiftning och breda ansvarsfrågor. När jag jobbar med ett regeringsuppdrag blir det en fördjupning inom ett smalare område.
Olika krav och förväntningar
Havs- och vattenmyndigheten har lite olika krav och förväntningar på sig från olika målgrupper.
Länsstyrelser och kommuner vill ofta ha konkreta metoder på hur de ska lösa alla åtaganden som de har. Regeringskansliet vill ha en samlad bild över vad som är problem i landet.
- Det handlar både om att vara teoretisk, ge en bra helhetsbild och att kunna kommunicera det på ett tydligt sätt. Men vi måste också vara väldigt konkreta i enskilda ärenden. Det är viktigt att förmedla vad de små delarna betyder i det stora hela.
Att få jobba med så angelägna frågor som är viktiga för så många i samhället känns väldigt stimulerande. Många är intresserade och det finns ett stort engagemang för våra frågor. Varje dag känner jag att jag gör ett viktigt jobb som berör många, avslutar Susanna.
Fakta:
Namn Susanna Hogdin
Titel: Utredare
Ålder: 43
Bor: På en liten gård utanför Alingsås
Utbildning: Civilingenjör i samhällsbyggnadsteknik
Det bästa med HaV: - Det finns otroligt många kompetenta medarbetare och det är en väldigt stimulerande miljö att jobba i. Det är fortfarande en ganska ny myndighet vilket gör att det är öppet och flexibelt. Du kan påverka din arbetssituation relativt mycket och det går att kombinera privatliv med jobb på ett bra sätt.